top of page

Goed ventileren kan in elke woning

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenmilieu in huis. Als je te weinig ventileert, dan blijven vieze stoffen en vocht in huis hangen en kun je luchtwegklachten krijgen. Ook huisstofmijt, schimmels en zilvervisjes vinden vocht fijn en dit wil je het liefst zo veel mogelijk voorkomen met goede woningventilatie.


Verschil tussen ventilatie en verluchting


Ventilatie en verluchting zijn twee verschillende dingen. Ventilatie is het proces van het vervangen van vervuilde lucht door frisse lucht, terwijl verluchting het proces is van het reguleren van de luchtstroom in huis. Een goede ventilatie en verluchting zorgen voor een gezonde luchtstroom en voorkomen vochtproblemen.


Wanneer moet je je huis extra ventileren


Het is belangrijk om te weten wanneer extra ventileren nodig is, bijvoorbeeld wanneer er een hoge luchtvochtigheid is of wanneer er rook of damp in huis is. Na vochtproducerende activiteiten als douchen en koken, bij veel volk of na langdurig verblijf in een ongeventileerde ruimte, bijvoorbeeld na het slapen. Na en tijdens gebruik van nieuwe materialen in de woning zoals verf, vezelplaten en meubels. Intensieve ventilatie en verluchting zijn noodzakelijk als u bouwt of verbouwt én ook na de werken.


Maak gebruik van natuurlijke ventilatie


Natuurlijke ventilatie is de manier om frisse lucht in huis te krijgen zonder dat er extra apparaten nodig zijn. Verse lucht komt dan binnen via roosters, klepramen, naden en kieren. De makkelijkste en meest effectieve manier van ventileren is continu roosters open te houden. Ben je thuis? Zet dan altijd de klep- of kiepramen op een kier. Natuurlijke ventilatie is echter niet altijd voldoende, vooral niet in gebieden met veel verkeer of luchtvervuiling.


Meer luchtkwaliteit met mechanische ventilatie


Mechanische ventilatie is een systeem dat lucht van buitenaf in het huis trekt en vervuilde lucht afvoert. Dit kan op twee manieren worden gedaan: door middel van een afzuigsysteem in de keuken en badkamer, of door middel van een centraal systeem dat in het hele huis wordt gebruikt. Als je de mechanische ventilatie in huis goed gebruikt, dan is het zelfs beter dan natuurlijke ventilatie. Voorwaarde is wel dat je de roosters altijd open houdt en het systeem niet uitzet.


Verwarming en ventilatie in 1 met luchtverwarming


In de winter gaan we naar binnen. We willen het thuis lekker warm hebben, dus de ramen blijven dicht en de verwarming gaat aan. In een met water verwarmde ruimte zal ventileren en verluchten altijd voor energieverlies zorgen. Een centraal luchtverwarming systeem lost dit probleem op. Met warme lucht verwarming heb je een efficiënte verwarming, ventilatie en koeling in één systeem. Meer weten? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.Comments


bottom of page